Fokus Nieuwsbrief

Beste lezers,

Hierbij presenteert Fokus PraktijkHuis de nieuwsbrief om jullie te laten kennismaken met onze praktijk

Wij zijn een groepspraktijk, gestart in januari 2018 met de goesting, de passie en gezonde ambitie om mensen begeleiding te kunnen bieden in elke hulpvraag, persoonlijke groei, ontwikkeling en verandering.  Door onze gedeelde expertise en kennis kunnen wij voor elk probleem een gerichte oplossing vinden. Daarnaast bieden wij een gezellige plek voor workshops, lezingen en creatieve therapieën.  Wij trachten ons team en kennis verder uit te breiden. We omarmen diversiteit, veerkracht en imperfectie. Wij werken in gelijkwaardigheid: met mensen, met collega's en met de hulpverleners die betrokken zijn. Wij baseren ons op een cliëntgerichte en experiëntiele disciplines en zullen zorgvragen op een holistische manier benaderen en opvolgen.

"Alles begint ergens en ooit."

Ergens kriebelde het in mijn lijf. Ik verlangde er naar mensen te kunnen helpen, beter maken, gezonder en sterker laten worden en te laten geloven in hun capaciteiten als mens. 

Mensen lopen zich vaak voorbij aan de essentie. Ik stond ooit ook ver verwijderd van mijn eigen verlangens, dromen of verwachtingen. Ik droeg zorg voor anderen binnen mijn werk en gezin. Ik hoopte hiermee van betekenis te kunnen zijn, erkenning te ontvangen en gezien te worden.

Ruim 15 jaar werkte ik als maatschappelijk assistent. Vanuit mijn werkveld en ervaring wenste ik mij verder te verdiepen in mijzelf als hulpverlener en persoon. Daarom begon ik destijds een opleiding als counselor - coach via het opleidingscentrum Focus on Emotion. Als maatschappelijk assistent merkte ik het belang van zelfzorg omdat ik als hulpverlener mijn cliënten in hun vraag of probleem op een oprechte en evenwichtige manier wenste bij te staan door mijn 'zelf' goed te verzorgen. 

Hoe ben ik dichter tot mijn 'zelf' gekomen?  Dan ga ik terug naar de tijd waarin ik het besluit nam om een groepspraktijk te willen realiseren. Ik voelde een enorme drang om te ondernemen. Ik was op zoek naar iets, zonder goed te weten wat. Ik wilde opnieuw bewust worden van mijn persoon binnen mijn werk en leven.  Eigenlijk was ik de verbinding met mijzelf verloren geraakt ergens onderweg in mijn leven. Hierdoor kon ik geen oprechte verbinding maken met anderen. 

Ik heb een boeiende voorgeschiedenis waarin ik waarden en normen heb meegekregen die een mens, menselijk warm maken.  Van thuis uit heb ik een sociaal engagement met de paplepel binnen gekregen.  Werken om ervoor te zorgen dat anderen het beter krijgen. Dat was motto. Met veel zorg, passie, gedrevenheid en geboeidheid doe ik mijn job. 

Thuis is mijn gezin. Mijn partner met wie ik een leven heb opgebouwd doorheen verschillende fases van wind, vuur, water, zand, ... Alles passeert weleens de revue. Steeds met veel zorg, liefde en vertrouwen zie ik hem graag. We hebben samen twee kinderen. Kinderen brengen leven. Nooit heb ik mijn lichaam zo hard voelen verlangen naar zwanger worden en een kind baren. Zij zijn mijn mooiste, meest unieke en kostbaarste geschenk die ik met veel zorg, liefde, toewijding en aandacht groot breng.

"Wij  vertragen en komen in het hier en nu met de tijd die voorbij is en de tijd die nog komt."

Mijn grootouders langs moeders kant waren harde werkers. Opa was een chefkok met hart en ziel. Oma vond haar passie en creativiteit in een naaiatelier. Beiden hielden ze van de natuur. Als kind bleef ik graag bij hen logeren. Ik ervoer hun nabijheid altijd als gezellig en veilig. Beiden hebben in een kangoeroewoning bij mijn ouders gewoond, samen met mijn partner en ik hoogzwanger,  omdat wij volop in de verbouwingen zaten.

"Wij blijven zorgen voor elkaar, van de ene generatie in de andere."

Mijn grootouders langs vader kant werkten dag en nacht. Mit bleef thuis om de zes kinderen streng maar rechtvaardig op te voeden. Pit werkt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zes dagen per week. Hij overleed één week voor het huwelijk van mijn ouders. Het huwelijk ging door, net zoals het leven doorging. Mit was een sterke vrouw, streng maar rechtvaardig voedde ze haar kinderen op. Ik werd soms bang van haar kritische woorden. Maar ze was een zorgende, daadkrachtige en hardwerkende moeder met een duidelijke taal.

" Wij willen verder leven, doorheen al de vreugde en het verdriet."

Bij mijn ouderlijke thuis onthaalden wij vele pleegkinderen, vluchtelingen en daklozen. Mensen in nood konden bij ons dag en nacht terecht, het was een komen en gaan. Tijdens de opvang van deze mensen werd er weinig stilgestaan met wat dat deed voor ons als kind en ook bij mijn ouders: afscheid nemen, ruimte maken, een plaats innemen, afronden.

"Alles en iedereen heeft ergens een plaats in ons leven en maakt wie wij vandaag zijn."

De aanzet van mijn kindertijd, welk moment herinnerde ik mij goed?  Ik ben kind. Ik ben speels, loyaal, lief, fluisterend, bemiddelend, fantasierijk, gevoelig, sportief,... kortom, ik ben graag kind.  Het leven gaat verder: doordoen, doorgaan, flink zijn en verder gaan en vooruit kijken, niet huilen, eigen keuzes maken en nog eens doorgaan en verdergaan. En dan mama zijn, partner zijn, collega zijn, vriendin zijn, zus zijn, maatschappelijk werker zijn, counselor zijn, coach zijn en ik ben er zeker en vast nog vergeten.

"Goed - Genoeg - Mens zijn. Wij aanvaarden dat goed, goed genoeg is."

Onze groepspraktijk vertrekt vanuit de experiëntiële cliëntgerichte benadering waarbij de innerlijk ervarende persoon centraal staat. Het ervaringsproces bestaat uit affectieve, cognitieve en wilsaspecten. Er wordt belangrijke waarde gehecht aan enerzijds het lichamelijk bewustzijn ofwel "de wijsheid van het lichaam" en anderzijds aan het reflectief bewustzijn. Bewuste symbolisering en "felt sense" (lichamelijk gevoelde betekenis) maken een soort slinger beweging met elkaar als experiëntiële ervaring met als gevolg de zelfexploratie. Hierdoor leert men vanuit de essentie zorg dragen voor zichzelf. 

"Wij kiezen voor een wereld met liefde, respect en verbinding"

Net zoals bij jou thuis is ons team gevarieerd en werken we elk binnen een bepaald domein met onze eigen kennis, talent, gedrevenheid en expertise. Graag stel ik hierbij ons team voor.

Lieve Muylaert 

Zaakvoerder en psychosociaal therapeut voor koppel-en individuele begeleiding.  

Hulp zoeken is de eerste stap die mensen kunnen zetten. Als psychosociaal counselor bied ik individuele begeleiding naar verandering, ontwikkeling en herstel vanuit een cliëntgericht-experiëntiële visie met persoons-, belevings- en procesgerichte methodieken. Ik werk door middel van gesprekstherapie, voice dialogue, focussing, hypnosetherapie en trajectcoaching voor mensen die vastzitten met thema's als: burn-out, depressie, angsten, onzekerheden, relationele moeilijkheden of twijfels. Ik werk vanuit hun veerkracht en bindkracht en zoek naar de mogelijkheden en oplossingen voor beter en meer kwaliteit in het leven.

Benjamin Vandeplas

Psycholoog

In gesprek verkennen we samen op welke moeilijkheden je botst en op welke manier ik je persoonlijke groei het best kan ondersteunen. Daarbij neem ik een houding aan waarbij jij de expert bent van je eigen beleving en ook jij de vorm en het tempo van jouw proces bepaalt. Dit proces is steeds iets uniek, iedereen zit namelijk anders in elkaar en wat voor één iemand werkt, werkt daarom niet voor iemand anders.

In dit proces kunnen verschillende thema's aan bod komen: Depressie, Identiteit, Problemen in sociale contacten, Relatieproblemen, Problemen op het werk, Rouw, verlieservaringen en onverwerkt trauma, Persoonlijkheidsproblematieken, Angst, Verslaving en Gedragsproblemen

Kim Smets 

Relaxatietherapeut en meditatielessen

Als healing- en relaxatietherapeut ga ik op zoek naar verstoringen of blokkades die zich op verschillende plekken van je lichaam vestigen. Hierdoor kunnen lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten ontstaan.  Mis jij veerkracht bij veranderingen? Heb je last van een uitgeblust gevoel? Ben je onzeker? Loop je vaak tegen dezelfde problemen aan?

Bij een traject van persoonlijke begeleiding vertrek ik vanuit de overtuiging dat ieder mens kwaliteiten in zich heeft om zijn eigen wensen te realiseren. Echte veranderingen komen van binnenuit. Het heeft alleen soms een andere invalshoek of een klein duwtje nodig. En daar help ik graag met tips, technieken en inzichten.  Angsten en verdriet mogen worden losgelaten en vervangen door moed en vertrouwen.  De mix van healing (waarbij ik ga invoelen ), gesprekstherapie (in coachende vorm) en praktijkgerichte oefeningen/inzichten zorgt ervoor dat er enerzijds op zoek gegaan wordt naar de specifieke reden van de innerlijke wonde, - waarbij de focus ligt op het behandelen van emotionele verstoringen, klachten of moeilijkheden - maar anderzijds en vooral een opbouwend parcours uitgestippeld zal worden, gericht op zelfontplooiing, communicatie, het bereiken van doelen, bewustere keuzes leren maken... enzoverder

Katrien Wouters 

Voedingsdeskundige

Door de jaren heen ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in Westerse aandoeningen en het voorkomen of behandelen hiervan d.m.v voeding. Afvallen met getallen is bij mij niet prioritair. Jouw gezondheid optimaliseren met de juiste voeding en jou in balans brengen primeert.  De drukke levensstijl die de meeste mensen hanteren is nefast voor onze gezondheid wanneer we grijpen naar 'moderne' voeding. Deze bevat meestal teveel geraffineerde suikers, teveel ongezonde verzadigde vetten en transvetten, alsook steeds meer additieven zoals kleurstoffen, smaakstoffen, bewaarmiddelen,... worden hieraan toegevoegd.  Persoonlijke begeleiding is in de meeste gevallen een must, dus start ik met een intakegesprek waarin jij jouw vraag/probleem op tafel legt. Van daaruit gaan we samen op zoek naar de meest geschikte en haalbare oplossing voor jou.

Hiermee kan ik jou helpen: Voeding bij allergieën en intoleranties, Voeding bij bloedarmoede, Voeding bij osteoporose Voeding bij hoge bloeddruk, Voeding bij hoge slechte cholesterol (LDL), Voeding bij overgewicht, Voeding bij specifieke tekorten van vitaminen en mineralen (supplementen optioneel), Voeding bij depressie en angsten (supplementen optioneel), Tips en voedingsadvies om op gewicht te blijven of gezond af te vallen, Gezonde/lekkere voeding voor kinderen en Snel, maar gezond koken.

Lies Van Mierlo 

Auticoach

Wali Syen 

Studenten - en ouderbegeleider

Studeren is niet altijd even eenvoudig. Ondervind jij ook moeilijkheden bij je studie, terwijl je toch over de nodige volharding beschikt? Dan help ik je graag verder.  Door studiecoaching begeleid ik je naar een meer efficiënte manier van studeren en het behalen van betere resultaten. Ook je studiekeuze wordt onder de loep genomen, aangezien daar vaak de sleutel ligt voor je studiemotivatie.  De studiebegeleiding (of -coaching) komt op de eerste plaats, omdat ik uit ervaring weet dat hierin de basis gelegd wordt voor een duurzame oplossing, leermethode of studiehouding. Daarnaast gebruik ik mijn veelzijdige kennis om vakinhoudelijk raad en tips te geven bij oefeningen en huiswerk onder de vorm van bijlessen.

De wereld verandert snel. Het onderwijs lijkt bovendien deze veranderingen krampachtig te willen voorbij steken. De leerplannen en de studiemogelijkheden veranderen mee. Het aanbod aan scholen met verschillende pedagogische projecten wordt groter.  Zit u met vragen over wat nu de beste studiekeuze is voor uw zoon of dochter, over welke perspectieven een opleiding biedt? Of wil u graag weten hoe u zelf uw zoon of dochter op de best mogelijke manier kan ondersteunen? Ook daarin wil ik graag advies geven. Hiervoor kan ik - trouwens ook als ouder - terugvallen op de ruime en diverse praktijkervaring in het onderwijs. 

Maarten 

Klanktherapeut met muzikale reizen

" Luxe van echte beleving zit in ons leven"

Doorverwijzing of meer info: www.fokuspraktijkhuis.be